Fågelholkar - info & tips

Fågelholkar är ett väldigt trevligt inslag i trädgården och många småfåglar häckar gärna i en fågelholk eller använder den som tillfälligt skydd. Holkhålets diameter är avgörande för vilka arter som väljer att flytta in. En liten mes flyttar tex inte in i en fågelholk med stort hål, vilket exempelvis en stare däremot gärna gör. Om du väljer att sätta upp olika sorters fågelholkar regelbundet under några år, så ökar chansen till att flera olika fåglar flyttar in i din trädgård (dvs du får en blandning av både nya och gamla). Troligen slipper du även då att de bygger de mer oönskade fågelbon i ditt garage eller hus. Det är svårt för fåglarna att finna naturliga boplatser som tex i gamla träd och därför är fågelholkarna viktiga.Fågelholkar för småfåglarVåra fågelholkar är inte enbart dekorativa utan blir också ett naturligt sätt att locka vildfåglar och småfåglar till ditt närområde. Dagesn skogsbruk gör att det råder brist på murkna äldre träd och därför fyller fågelholkar en väldigt viktig funktion. Några vanliga svenska småfåglar som gärna bor i fågelholk är stare, talgoxe, flugsnappare och blåmes. Men det råder variation över landet. För att passa småfåglar bör fågelholkens öppning vara runt 30 mm i diameter. Arter som talgoxe, pilfink och flugsnappare väljer även en sån öppning i fågelholken.

Vanliga frågor om fågelholkar

Här kommer lite tips och lite svar på de frågor vi ibland får om fågelholkar:

• Det kan kännas svårt att veta var man ska sätta upp fågelholken. Det kräver även lite steghjälp och man kan ibland uppleva det som lite obehagligt att tex klättra i stege. Vårt råd är att välja en enkel placering där du kan göra en trygg montering för dig själv. Holken kan hängas upp mellan 1-3 meter upp. Ju högre upp, desto svårare för tex katter att komma åt.
• Försök hitta en lugn plats gärna med lite skydda av grenar etc.
• Inflygningsvägen bör vara fri.
• Undvik att hänga upp holken så att den utsätts för full sol, hård vind eller ställen där det regnar mycket. Inflygningsöppningen bör vara åt norr, nordost eller åt öster. Ej söder pga värmen.
• För arter som starar, svalor, sparvar och tornseglare (kolonifåglar) kan man med fördel sätta upp flera holkar jämte varandra.
• Många förespråkar att bästa tiden på året att hänga upp holkar är på hösten, men det är nästan alltid rätt tid att sätta upp en fågelholk. Fåglarna vänjer sig vid dem och använder dem som skydd för vind och regn samt övernattningsplatser under vintern.
• Undvik att "hjälpa" fåglarna att stoppa in byggmaterial i boet. Fåglarna vill själva sköta detta.
• Försök att placera holkarna så det finns lite växtlighet i närområdet. Detta hjälper de små ungarna vid deras första "kliv" ut i världen, samt blir ett skydd för dom.
• Undvik att ha en sittpinne på holken. Detta hjälper bara katter och andra rovdjur.

Tips för fågelholkar

Ännu mer tips om holkar i allmänhet...

• Storleken på holken är i regel inte så viktig. Om en holk är för stor för fåglarna, kommer de att fylla upp den med bomaterial och fjädrar tills den passar artens behov.
• Tänk på att välja holkar med rätt storlek på hålet för de fågelarter du vill ha i ditt närområde. En holk kan dessutom över tiden få ändrad användning. tex en mesholk med mindre hål kan efter några år passa en stare efter hackspetten varit framme och förstorat hålet.
• Tänk på att det är bättre med en holk än ingen alls.
• Hur många holkar du kan ha i ditt närområde beror på hur stor trädgård du har, eller hur stort område du har tillgång till och om där finns tillräckligt med mat, vatten och skydd.
• Fråga gärna grannen eller skogsägaren i närheten om du får sätta upp några holkar. Detta brukar uppskattas och kanske belönas med en kopp kaffe och god samvaro.

Ytbehandling av fågelholkar

Våra produkter är i regel helt obehandlade. Ska man då måla eller behandla holken på något sätt? Vi har i flera år sålt holkar till en seriös förening som sätter upp ca 100 holkar per år och har gjort så i ca 20 år. De går sen runt varje år och dokumenterar aktiviteten i varje holk. Vi frågade dom vad de ansåg om ytbehandling av fågelholkar och fick följande svar... "Vi har hittills inte märkt att fåglar blir påverkade på något sätt av tex färg eller olja på holken. Förr testade vi tom med spillolja på holkarna för att de skulle hålla lite längre och fåglarna gillade de holkarna också. Så ta vad du har hemma".
Efter denna kunskap så kan man alltså måla eller olja etc efter eget tyckande. Många kanske tycker att det ser bra ut om holken har samma kulör som huset man själv bor i. En del vill ha olika kulör på varje holk.
Kan man då välja att inte göra någonting alls? Ja absolut. Trä klarar sig minst 10 år i naturen utan nån behandling alls. Dessutom uppstår en snygg grå nyans på obehandlat trä efter ett tag som gör att holken smälter väl in i naturen. Vill man påskynda denna nyans kan man behandla med järnvitrol (ett billigt pulver som löses i vatten och penslas på holken, finns i färgaffärer).

Historien bakom fågelholkar

Ordet "holk" kan härledas till det fornsvenska ordet "holker" som betyder ett urholkat föremål.

Man kan från en dansk bok som heter Fåglar som hobby läsa  "...att det sedan urminnes tider varit så populärt att sätta upp holkar och fågelbord." Slottsförvaltningen i Norrström i Stckholm byggde på en udde ett så kallat "swanehus" redan under 1500-talet. Detta bör vara en av de tidigare uppgifterna från Sverige gällande konstruktion av hus för fåglar - Uppgifterna förtäljer dock inte om de frivilligt bebodde huset eller förpassades dit.

Vi får många trevliga mail från våra kunder om historier och händelser runt våra holkar och vi kan tillsammans vara stolta att vi genom vår produktion och våra kunders köp bidrar med flera tusen boplatser åt våra fåglar varje år.